Головна » 2015 » Квітень » 1 » Екскурсія до музею Гетьманства України
11:52
Екскурсія до музею Гетьманства України

Діти ознайомились з експозицією музею, яка розташована в «Будинку Мазепи». Будинок музею – пам’ятник архітектури 17 ст., хоча сам гетьман ніколи не жив в цьому будинку. Саме йому, Івану Мазепі та періоду історії, в якому він жив, присвячений цілий зал, в якому виставлені особисті речі та портрети. Тут і старовинні скрині, оздобленні різьбленням по дереву та ковані залізом, особисті речі гетьмана Вишневецького та Мазепи, старовинний посуд, одяг, рушники та ін..

Дітям було цікаво дізнатися, що слово «гетьман» - чеського походження і означає чин, який дорівнює генералу. Кожен гетьман України, а їх було більше сотні, мав свій герб і булаву – ознаку влади. Вона повинна була завжди бути при гетьмані, або на видному місці, а під час виборів – на столі.

Булава полковника замість кулі мала кілька металевих пластин «пер», тому і називалася «перначем».

Сцени самих видатних баталій, зображених українськими майстрами живопису,    та портрети, оспіваних в піснях народом гетьманів Сагайдачного, Наливайка, Дорошенка, Золотаренка, Богуна, прикрашають хол та коридори музею.

Почесне місце серед експонатів другого поверху музею займає перша Конституція України, написана славнозвісним Пилипом Орликом та портрет самого гетьмана та його герб.

Наступний зал ознайомив гуртківців з останнім гетьманом України – Скоропадським, з його біографією та подіями, що відбувалися в Україні на початку 20 ст.

Екскурсія була дуже цікавою та пізнавальною як для дорослих так і для дітей. Вона ознайомила з історією України, традиціями та становленням нашої держави, виховує гордість та повагу до історичного минулого, любов до Батьківщини.

Переглядів: 541 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Форма входу
Корисні посилання

Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Лічильник
счетчик посетителей сайта